• Pelagia Noctiluca sine brennende tråder, er med jevne mellomrom en stor plage for badegjester.

    FOTO: TONO BALAGUER

Manetinvasjon på Kanariøyene

Har fjernet 11,7 tonn brennmaneter fra strendene de siste to ukene.

De siste ukene har pålandsvind, høyt tidevann, strøm, varmere vann og overfiske av fisk som spiser manetene, ført til manetinvasjon.

Bare i løpet av torsdagen ble det fjernet 1200 kilo giftige brennmaneter fra Canteras-stranden i Las Palmas.

Det er ventet at problemene vil fortsette i helgen, hvis ikke pålandsvinden gir seg.

Related content

12 tonn er fjernetForholdene er nå ideelle for brennmanetene, som særlig invaderer strendene nord på Gran Canaria og nord på Lanzarote, skriver Canariposten.no.

Verst utsatt er den populære Canteras-stranden i Las Palmas på Gran Canaria.

Bare de siste to ukene har ryddemannskaper fjernet nesten 12 tonn brennmaneter fra stranden, og værprognosene ser ikke bra ut.

Kombinasjonen av pålandsvind og høyvann, gjør at det er ventet ytterligere manetinvasjon de nærmeste dagene.

Related content

Plagsom kjenningDet er den lille lyserosa brennmaneten, Pelagia Noctiluca, som nå invaderer de kanariske strendene.

Manetene har de siste somrene vært en skikkelig plage enkelte steder i Middelhavet, men forekomstene er denne gangen mye større enn tidligere.

I fjor ble flere strender stengt av lokale myndigheter, fordi manetene gjorde badingen risikabel og farlig.

Også i 2008 invaderte maneten strendene på flere av feriestedene i det vestre Middelhavet, og på bare en dag ble det meldt om 500 forbrenninger i Nice.

Også nå blir badegjestene bedt om å droppe badingen til myndighetene har fått kontroll over situasjonen.

Valutakalkulator:

Klikk her for en oversikt over alle kursene.

Faktaboks

Pelagia Noctiluca:

Maneten er bare 5- 10 cm i diameter, men den har åtte lange tentakler eller tråder som inneholder farlig gift. Tentaklene kan bli inntil 1 meter. Den har form som en sopp og er vanligvis fiolett og rosa i fargen. Maneten produserer et lysende blågrønt slim som morild i kjølvannet av skip. Den er kjent for sin bitende og sviende effekt på mennesker, og angrep kan gi intens smerte og oppkast. Berøring kan også føre til lammelser og muskelsmerter, pustevansker og utslett. Nocti betyr natt og luca betyr lys, og lysmaneten kan skinne i mørket. Lysmaneten oppholder seg vanligvis ute på åpent hav, men har ved flere tilfeller blitt skylt i land i store mengder ved strandlinjer.

Dette gjør du hvis du blir brent:

Blir du brent, vask såret med saltvann. Ikke bruk ferskvann! Desto varmere vann, desto bedre smertelindring. Ikke gni eller skrubb. Kjøl så ned ved å legge is i en plastikkpose som du plasserer på såret. Prøv å plukke bort branntrådene med en pinsett eller lignende. Ikke ta på trådene! Merker du at du blir svimmel, kvalm eller blir tungpustet bør du oppsøke lege.

Tjenester

Siste reiseartikler